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I vini sardi premiati da Vinitaly 5StarWines 2023

Scopriamo tutti i vini della Sardegna premiati dalla guida 5StarWines – the Book 2023 di Vinitaly >

5StarWines – the Book, la prima Guida promossa da una Fiera internazionale, nasce con l’obiettivo di offrire ai produttori di vino un efficace strumento di promozione e marketing per le loro aziende.

La Guida riconosce e premia la qualità dei vini e delle aziende in essa presentati attraverso il giudizio oggettivo di un panel internazionale di esperti. Tra questi troviamo Master of Wine, Master Sommelier, sommelier di ristoranti stellati, giornalisti, enologi, Italian Wine Expert e Ambassador della Vinitaly International Academy, di provenienza, specializzazione e background eterogenei.

5StarWines – the Book raccoglie tutti e solo i vini selezionati che ricevono un punteggio pari o superiore ai 90/100 durante le tre giornate di degustazione alla cieca da parte del panel di giurati. All’interno della Guida, ad ogni vino selezionato è dedicata una pagina corredata da foto, informazioni sull’azienda, punteggio 5StarWines / Wine Without Walls e note di degustazione redatte dal panel.

Un segmento speciale del Book è dedicato a Wine Without Walls, la selezione di vini certificati biologici / biodinamici e sostenibili.

I vini della Sardegna premiati da 5StarWines – the Book 2023 diVinitaly

Judikes 2008, il Vernaccia di Oristano DOC Riserva della Cantina della Vernaccia di Oristano si aggiudica il premio come “Miglior Vino Italiano” in assoluto nella guida 5StarWines – the Book 2023 di Vinitaly con il punteggio di 97/100.

Elenco generale in ordine di punteggio decrescente. Vengono selezionati i vini che ottengono un punteggio di almeno 90/100 per l’inserimento nella guida “5StarWines – the Book” >

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Vinitaly 2019 – Hall 8, D3-D4

Unless otherwise indicated (free attendance) you must register for the scheduled events by clicking on the “register” button.
A valid entrance ticket to Vinitaly is required in order to take part in the events

Please, remember you need to come to our info desk at least 5 minutes before the scheduled time.

SUNDAY 10 APRIL

11.30 − 12.30
Shepherds, herds, flocks and cheeses
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and Michele Cherchi, cheese expert and owner of a historic, family-run Sardinian specialty food shop.
Guided wine tasting, paired with products from the great Sardinian dairy tradition with sheep’s, goat’s and cow’s milk cheeses.


16.00 − 17.00

Shepherds, herbs, cheeses.
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and Michele Cherchi cheese expert and owner of a historic, family-run Sardinian specialty food shop.
Guided wine tasting, paired with sheep’s and goat’s milk cheeses made with spices and wild Sardinian herbs.


MONDAY 11 APRIL

10.00 − 11.00
Incoming Vinitaly 2022
Meeting of foreign delegations.
Led by the Assessorato Agricoltura R.A.S.
free entry


12.00 − 13.00

The theory of cured meats in practice (First Act)
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and Michelangelo Salis, cured meats craftsman and owner of a historic butcher’s shop in Ploaghe.
Guided wine tasting, paired with cured meats from the island’s pork butchery tradition with meat from Sardinian breeds.


16.00 − 17.00

The theory of cured meats in practice (Second Act)
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and Michelangelo Salis, cured meats craftsman and owner of a historic butcher’s shop in Ploaghe.
Guided wine tasting, paired with cured meats from the island’s pork butchery tradition with meat from Sardinian breeds.


TUESDAY 12 APRIL

10.00 − 11.00
Incoming Vinitaly 2022
Meeting of foreign delegations.
Led by Assessorato Agricoltura R.A.S.
free entry


12.00 − 13.00

Tales of tuna and tuna fishing boats from Carloforte
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and chefs Andrea and Cristiano Rosso.
Guided wine tasting paired with various preparations of tuna from the island of San Pietro.


14.00 − 15.00
Consorzio Erga Omnes
“Terre di Romangia”, “Moscato di Sorso – Sennori DOC” to mark its 50th anniversary.
free entry


16.00 − 17.00

Tales of Sardinian seafaring
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and chefs Andrea and Cristiano Rosso.
Guided wine tasting paired with Sardinian seafood dishes.


WEDNESDAY 13 APRIL

11.30 − 12.30
Journey of discovery of the sweet Sardinia
Participants: Pier Paolo Fiori, Agris Sardegna and Giovanni Fancello, journalist, writer, gastronome.
Guided wine tasting paired with products from Sardinia’s sweet-making tradition, which traces its roots to the mythical past of the entire island.